Όσο υπάρχουν στον κόσμο παιδιά, ζώα και λουλούδια…..Μη φοβάστε…Όλα θα πάνε καλά… Ν.Καζαντζάκης

Ήρθε η στιγμή που το παιδί σας, σάς ζητάει επίμονα ένα κατοικίδιο;
Αρχικά θα ήταν χρήσιμο να κάνετε μία συζήτηση μαζί του, να το ρωτήσετε τι κατοικίδιο επιθυμεί και γιατί το θέλει τόσο πολύ,
έπειτα θα του εξηγήσετε τις πραγματικές ευθύνες που προκύπτουν στην καθημερινότητα με ένα ζωάκι στο σπίτι και θα του
επισημάνετε πως θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά σε κάποιες από αυτές ανάλογα με την ηλικία του.

Είναι σημαντικό όποιο κατοικίδιο κι αν επιλέξουμε να μάθουμε στα παιδιά μας ότι η σχέση με τα ζώα ΄΄χτίζεται΄΄ όπως καιμε τους ανθρώπους γι΄αυτό πρέπει να φέρονται με ευγένεια και σεβασμό σε κάθε ύπαρξη.
Η υιοθέτηση και η φροντίδα ενός κατοικιδίου είναι μία πράξη, που εισάγει τα παιδιά σε έναν ευρύτερο κόσμο σχέσεων, ενδυναμώνοντας την υπευθυνότητά τους αλλά και την ανεξαρτησία τους.

Η συνύπαρξη του παιδιού με το ζώο εμπνέει φροντίδα, προστασία, μοίρασμα και άπειρες στιγμές απόλαυσης. Φροντίζοντας τα παιδιά το κατοικίδιο τους μαθαίνουν να γίνονται υπεύθυνα ενισχύοντας έτσι την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση τους. Νιώθουν χρήσιμα και σημαντικά και συχνά κατανοούν καλύτερα τις προσωπικές τους ανάγκες και συναισθήματα.

Η επαφή των παιδιών με τα ζώα βοηθάει επίσης να ενδυναμώσουν την ενσυναίσθηση, την ικανότητα δηλαδή να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα
συναισθήματα των άλλων. Οπότε είναι κατανοήτο ότι η συμβίωση με ένα υγιές κατοικίδιο μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει και όχι μονάχα στο παιδί αλλά και σε ολόκληρη την οικογένεια.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ Η ΄΄ΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ΄΄
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Close Καλάθι
Close Λίστα επιθυμιών
Είδατε Πρόσφατα Close
Close

Close
Μενου
Κατηγορίες